İstanbul’dan Gökçeada’ya Ulaşım

Yaz aylarının gelmesiyle beraber, yerli ve yabancı turistler Türkiye’nin sevilen adalarından olan Gökçeada’yı ziyaret etmeye ve tatil yapmaya başladı. Gökçeada hem coğrafi yapısı, hem de Türkiye Yunanistan arasındaki kültür etkileşiminden dolayı oldukça sevilen bir tatil adasıdır. Gökçeada Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Gökçeada’yla beraber 10 adet köy bulunur. Adanın ulaşım imlanı sadece deniz yoluyla sağlanabilmektedir. Bu yüzden araba ile ulaşım sadece Arabalı Feribotlarla sağlanmaktadır. Adanın yemek kültürü, konuşma kültürü ve misafirperverliği ileri düzeydedir. Adanın en sevilen özelliklerinden biri ise oldukça doğal bir yaşam sürülmesidir. Özellikle adanın birçok yerindeki su kaynakları hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Sadece bu su kaynakları için, Yılda binlerce kişi bu adayı ziyaret etmektedir. Bölge Pilot bölge olarak seçildiği için, bölgedeki doğal yaşam koruma altına alınmıştır. Gökçeada’nın tarımına bakıldığı zaman, zeytincilik büyük bir yer tutmaktadır. Özellikle de 300 ile 400 yıl öncesinden günümüze kadar gelen zeytin ağaçlarını görmek mümkündür. Ayrıca Adanın içerisinde birçok organik ürün üretip satan kişileri görmek mümkündür.

Gökçeada Denizi, Türkiye’nin en temiz denizlerinden, plajları da en temiz plajlardan olduğu için gönül rahatlığıyla deniz tercih edilebilir. Adanın etrafında sık sık koya rastlandığı için, Sörf için uygun zeminde bulunuyor. Adanın içerisinde genellikle günlük, haftalık kiralık evler bulunuyor. Tabii 5 tane yakında butik otel pansiyon bulmak mümkündür. Adanın yaş ortalaması genellikle orta yaş grubundandır. Ada çok kalabalık olmamakla beraber, sadece yaz aylarında kalabalık olmaktadır. Gökçeada’nın yemek kültürünü incelediğimiz zaman, Türk ve Yunan mutfağından sentezler gözlenmektedir. Fakat adaya gelen yerli ve yabancı turistlerin en çok sevdiği belirli başlı yemeklerden oğlak etinden yapılan tandırlar, Kuzu kapama ve Zeytinyağlı lezzetler yer alıyor. Üstelik adanın serpe kahvaltıları ve tatlıları oldukça fazla tercih ediliyor. Adada gezebileceğiniz birçok alan mevcut. Çünkü hem Türkiye hem de Yunanistan kültürünün birleştiği bu adada, kültürel yapılar oldukça görkemlidir. Ada sit alanı olduğu için, restore çalışmaları ya da adada yeni yapılar oluşturulmamaktadır. Zamanında Adanın büyük bir kısmını Rum topluluğu oluşturduğu için, Adada manastırlar, Katolik kiliselere sıkça rastlanıyor. Gezilmesi gereken yerler arasında da Su altı milli parkı, peynir kayalıkları, Kaya mezarlıkları ve manzaralı ile şahane Rum köyleri yer alıyor. Tabii deniz kenarındaki hem uzun hem de temiz plajları da unutmamak gerekiyor.

İstanbul- Gökçeada’ya Araba ile ulaşım

Gökçeada’ya ulaşım Sadece deniz yoluyla sağlanmaktadır. Bu yüzden de adaya sık sık feribot seferleri düzenleniyor. İstanbul’dan adaya ulaşım sağlamak istiyorsanız; TEM otoyolunu tercih ederek ilk önce Tekirdağ, Keşan, Gelibolu, Eceabat yolundan devam ederek, Kabatepe limanına ulaşılır. Bu limandan da adaya arabalı feribot ile geçiş bulunmaktadır. Çanakkale Boğazını geçmek için 3 yol bulunuyor. Gelibolu – Lapseki (20 dakika sürede, Eceabat – Çanakkale (15 dakika sürede ve Kilitbahir – Çanakkale (7 dakika sürede geçilebilmektedir.

İstanbul Gökçeada’ya Otobüs ile Ulaşım

Gökçeada’ya İstanbul’dan 2 adet firma sefer yapmaktadır. Yaz sezonunda İstanbul ve Gökçeada seferleri sabah ve akşam olmak üzere hem adadan hem de İstanbul’dan sefer yapılabiliyor. Yaz aylarında adanın içinden kalkış ve varış sağlanabiliyor. Fakat kış sezonunda otobüsler adaya ulaşmıyor. Adaya kış aylarında ulaşmak içinse İstanbul- Çanakkale otobüslerinden Kabatepe minibüslerine binmeniz ve Kabatepe limanından feribot ile adaya geçiş sağlamanız gerekiyor. Kabatepe limanından 3 saat aralıkla sabah 07,00 den akşam 21,00’e kadar her 3 saatte bir ulaşım mevcuttur.

İstanbul’dan Gökçeada’ya Ulaşım

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön