Bozcaada, Çanakkale iline bağlı olan ve Ege Denizinin kuzeyinde yer alan bir adadır. Bu ada dışarıdan bakıldığında boş bir görünüme sahip olduğundan dolayı Bozcaada ismini almıştır. Adanın güneye bakan kıyılarında yeşeren ağaçlıklar bulunmaz. Bu nedenle ada boz bir görünüme sahiptir. Çanakkale boğazına komşu olan bu ara Türkiye bulunan üç büyük adadan bir tanesidir. Bu adada yerleşim tek bir bölgede toplanmıştır. Adanın diğer kısımları yerleşim alanı olarak kullanılmamaktadır.
Adanın geneli yapı itibari ile düz bir yapıya sahiptir. Belirli birkaç yükseltinin dışında düz bir ova görünümündedir. Adada yüksekliği ölçülen ve en yuksek bölge olarak bilinen tek yer Göztepe bölgesidir. Genel olarak maki bitki örtüsü etkisi altında kalan bu adada bodur ağaçlıklara rastlanır.
Bozcaada’da İklim Özellikleri
Bozcaada, bulunduğu bölgenin iklimini taşımayan bir yapıdadır. Bölge Akdeniz iklim etkilerini taşır. Bununla birlikte tam boğaz bağlantı noktasında olması nedeni ile kuzeyden soğuk rüzgarlar alır. Dört mevsim genelinde rüzgâr hâkimdir. Dolayısı ile bölgedeki nem oranı oldukça azdır.
Adanın her yerinden denize girmek mümkündür. Bu özelliği sayesinde oldukça turist çeker. Kıyılarda denize girmek için hiç bir engel yoktur. Sadece dikkat edilmesi gereken husus, rüzgârın hangi yönden estiğidir. Bu adasa yaşayanlar, rüzgârın estiği yönleri iyi bilmek zorundadır. Bu bildi doğrultusunda denize görebilmektedirler. Rüzgâr kuzeyden estiği dönemlerde denize güney kıyılardan girilmektedir. Rüzgârın sürekli olarak esmesi tatilcilerin güneşten yanıcı etkilerinden korunmasını sağlamaktadır. Diğer bölgelerde güneşten ciltleri yanan çok sayıda tatilci bulunurken, Bozcaada’da tatil yalan tatilcilerin hiçbiri güneşten yanmaz. Rüzgârın bol esmesinin bir diğer faydası da, rüzgâr sporlarının rahatlıkla yapılabilir olmasıdır. Denizde sörf sporu, rüzgâra bağlı olarak Bozcaada’da en çok tercih edilen spor dalıdır.
Bozcaada’nın Nüfus Özellikleri
Bozcaada içinde uzun yıllardır Rumlar ve Türkler birlikte bir yasam sürdürmektedir. İlk sayımda açıklanan rakamlarda Rumlar sayıca üstünlüğü yakalasa da, zamanla Türklerin sayısında artış görülmüştür. Rumların da bölgeden göç etmeleri ile Türkler bu adaya egemen olmuşlardır. Yaz mevsiminde Rumların evlerini ziyarete gelmesi ile rakam biraz artsa da yıl bazında üstünlük Türklerdedir. Son sayımlarda Bozcaada nüfusu üç bini geçmiştir. Yaz mevsiminde gelen turistler ile birlikte her yıl nüfus on binin üzerine çıkmaktadır.
Bozcaada’nın Tarihi
Konumu itibari ile birçok kez ishal tehlikesi atlatmış bir adadır. Tarih dönemi boyunca Yunanlılar, Fenikeliler, Cenevizliler, Bizanslılar, Persler, Osmanlılar gibi birçok farklı imparatorluk bu adaya sahip olmuştur.
İstanbul’un 1453 yılında fethedilmesi ile de Bozcaada kalıcı olarak Türklerin egemenliği altına girmiştir. O dönem Yunanlarla çekişmeli bir süreç yaşanmıştır. Yunanların sürekli bu adayı alma girişimleri birçok kez başarısızlık ile sonuçlanmıştır. En son olarak 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile de adanın Türklere ait olduğu resmiyet kazanmıştır. Bu tarihten itibaren de Türklere ait bir bölge olmuştur.