Bozcaada Kültürü Hakkında Merak Edilen Bilgiler

Bozcaada kültürlerinden, bağcılık ve şarapçılık kültürleri, 3000 yıllık birikimlerle günümüze kadar gelmiştir. M.Ö 5 y.y’ da basılmış olan Tetedos sikkelerinin üstünde olan üzüm salkımları, Homeros’tan Evliya Çelebinin de seyahatname eserlerine kadar ve birden fazla yazılı kaynakları olan eserler, bağcılıkta Bozcaada’nın ne kadar eskiye dayandığı hakkında bilgiler bulunmaktadır. Bozcaada eğe adalarına has olan ve adada bağcılık yapılması için uygun bir ortamı bulunmaktadır. Bundan dolayı Bozcaada hem bağcılığa uygun olup hem de şarapçılık için uygun bir yerdir. Bu adaya uygun olarak 4 çeşit üzüm türü bulunmaktadır. Kırmızı için, Kuntra veya karalâhana, beyaz için ise çavuş veya vasilaki türü bulunuyor. Genel olarak sofralarda kullanılan çavuş üzümü de bu adanın en lezzetli örneklerine yer veriyor.

Adada şarapçılık faaliyetlerini sadece Rumlar tarafından faaliyet görmüştür. Bundan dolayı Türkler inançlarından dolayı 1925 tarihine kadar şarap işlerine girmemişlerdi. Ancak 1925 tarihinden sonra ise Türkler de şarapta faaliyet göstermeye başlamıştır. 1960 ve 1980 yılları arasında şarapçılığın en yaygın olduğu yer olmuştur. Bu tarihlerde ise adada 13 taneye yakın şarap üretimi yapan yerler bulunmaktaydı. 1980 yıllarından sonra ise şarapçılıkta gerilemeler oluşuyor. Bu nedenle devlet şarapçılık faaliyetlerini sürdürmek için de çalışmalar başlatıyor. Ancak belli bir zamandan sonra ise yabancı firmalara devir ediliyor ve kaliteli üzümlerle şarapçılığın imalatı başlatılıyor.

Bozcaada Balıkçılık 

Bu adanın geçim kaynağı genel olarak balıkçılıkla sağlanıyor. Denizin her dönemlerde balık göçünün olması nedeniyle balıkçılık faaliyetleri de artmıştır. Her çeşit balıklardan bulunmakta olup ve her mevsimde daha çok balık çıkartılıyor. Balıkçılık faaliyetlerinin geneli Karadeniz bölgesinde, Marmara bölgesinde veya Ege bölgesinin kıyılarında bulmanız kolay olacaktır. Ada balıkçıları genel olarak küçük bir tekneyle veya kayıklarla balıkçılık faaliyetleri yapılıyor. Ortalama olarak 48’e yakın balıkçı teknesinin de kayıtlı olduğu biliniyor. Adada sürekli olarak tutulan balıkların arasında, Sinarit balığı, mercan balığı, karagöz balığı, sardalya balığı, levrek balığı ve sarpa balıkları adaya özgün balıklardır. Bu adada olta balıkçılık sistemi de çok yaygın olmaktadır. Genel de ise turistik dönemlerde olta balıkçılık sistemi daha çok hareketlenmektedir. 

Bozcaada Mutfağının Özellikleri Nelerdir?

Bozcaada’nın mutfağı ise geçmişten günümüze kadar daha çok gelişmiş olup ve Rum halkının Türk halkıyla kaynaşmasıyla mutfak kültürü daha çok gelişmiştir. Bu adada daha çok Kuzey Egenin mutfağının özellikleri taşınmaktadır. Adanın yemek kültüründe genellikle deniz ürünleri bulunmakta olup, kırmızı etler, yabani ot ve zeytinyağı vazgeçilmez denilebilir. Adada baharın gelmesiyle otların dönemi de başlamış oluyor. Bundan dolayı yemeklerde her zaman ot yemeği de bulunuyor. Isırgan otu, cibes otu, radika otu, kazayağı gibi otlar her zaman yemeklerin vazgeçilmeyen özelliğidir. Adanın mutfağı her zaman deniz ürünleriyle oluşmaktadır.

İnternet sitemizde bulunan turlar dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
Acentamızın turlarına katılmak isteyen misafirler sitemizin en alt kısmında yazan uyarıları okumuş ve kabul etmiş sayılacaktır.

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Bu yazıya oy vermek ister misiniz?)
Loading...

Yazar hakkında

Serhat Ozcelik

Soru sor

62 kez görüntülendi