Çanakkale Kültür Sanat Etkinlikleri

çanakkale kültür etkinlikleri

18 Mart Şehitleri Anma Günü

Çanakkale’de her 18 mart haftası Çanakkale Deniz Zaferi olarak değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. Etkinliklere, Çimenlik Kalesi, Kordon, Cumhuriyet meydanı, Şehitlikler gibi mekanlar ev sahipliği yapmaktadır. Resmi törenlerin yanı sıra, boğazda gemilerin resmi geçidi ve gösteri uçaklarının uçuşları, Türkiye’nin her bölgesinden gelen binlerce ziyaretçinin ilgiyle izlediği görsel şölene dönüşmektedir.

Şafak Ayini – Anzak Günü Törenleri  (ANZAC DAY)

24-25 Nisan günü Çanakkale’de ANZAC Günü’dür. Çanakkale Savaşlarında Türklere karşı savaşan Anzakların torunları günümüzde oluşan barış ortamında 25 Nisan gününün sabahında Gelibolu Yarımadası’ndaki Anzak koyunda yapılan Şafak Ayini için, Çanakkale’ye gelerek geceyi Anzak koyunda geçirmekte ve sabah şafak vakti kayıpları için ayin düzenlemektedir.

Troia Festivali

Çanakkale halkının her yıl çoşkuyla kutlayarak destek verdiği Troia Festivali, ilk kez 1963 yılında kentin duyarlı insanlarının girişimleriyle başlatılmıştır. Festivalin adı 1992 yılında Uluslararası Troia Festivali olarak değiştirilmiştir. Uluslararası olan festival; müzik, tiyatro, söyleşi, sergi gibi etkinlikleri kapsayan zengin bir programlar her yıl 10 Ağustos’ta başlayarak bir hafta sürmektedir. Başta Halk Bahçesi olmak üzere tüm kent festival alanı olarak kullanılmaktadır. Festival kapsamında, 2002 yılından bu yana Homeros Bilim Kültür ve Sanat Ödülü verilmektedir.

Apollon Smintheion Şenliği

Gülpınar Belediyesi tarafından her yıl 1-15 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmektedir.

Bozcaada Lezzet Rüzgarları Yerel Tatlar Festivali

BOZTİD tarafından her yıl düzenleniyor ve iki gün sürmektedir.

Eceabat Domates Festivali

Eceabat Belediyesi tarafından, her yıl 15 ağustos haftasında Domates festivali düzenlenmekte ve festival kapsamında çeşitli kültürel etkinlikler yapılmaktadır.

Gökçeada Paskalya

İlkbaharda kutlanan Paskalya pazar günü merkez kilisede yapılmakta ve daha sonra kilise bahçesinde veya evlerde zengin sofralar hazırlanarak öğle yemeği yenilmektedir.

Meryem Ana Yortusu ( Panagia Yortusu )

Gökçeada’da her yıl 14-16 ağustos tarihlerinde düzenlenen Meryem

Başa dön